dissabte, 3 de novembre del 2012

LA TORMENTA PERFECTA



Feia mesos que cercava aquest llibre i el vaig trobar en un lloc estrany: un centre comercial al costat de Cornellà-El Prat.

El professor Boira fa una postal poc convencional de la societat valenciana a tots els nivells i de l'abisme en el qual viu instal.lada. Estem davant d'una lectura del País Valencià en clau positiva malgrat que la nostra terra ha estat favorable darrerament a tota mena de derrotes, malversacions i vergonyes.

El text fa una explicació de la importància econòmica dels valencians dins l'estat espanyol i com són sovint injustament tractats. No es tracta de culpar altra gent del destí de tot un poble, però almenys dóna raons lògiques i històriques que tenen sentit. La corrupció i els 17 anys de domini de la dreta més rància d'Europa no ho expliquen tot.

El fet que només haja estat editat en castellà, sembla que siga un aclariment o excusa de cara a la resta de l'estat:  Per què els valencians som com som? Per què estem com estem?

Trobem, per altra banda, un intent de superar el llegat de Fuster o de donar-li nous arguments per al segle XXI. Ai mare, si el falcó de Sueca aixecara el cap...